VILLA B68

residential
650
bausher, sultanate of oman
2012

We wanted to pay tribute to the Omani architecture and heritage, to reuse its elements in a new creative way yet remain faithful to the local traditions.  Thus, we recreated all the opening systems that existed in the historic buildings, we used the traditional arch’s silhouette to shape the façade’s layout, we also added “moucharrabiyas” to decrease the heat and light penetration and finally, we used the white color.

The old proposal’s façade lacked some features. It mainly consists of a succession of wide openings. The façade had no unique identity, the wide openings create less privacy and more needless light and heat penetration. We wanted to solve these problems and give the façade a more volumetric value and individuality where each element is useful and not just esthetic.



more info less info